Kleinschalig koken

Waarom?

Gezelligheid & huiselijkheid – De geur van vers eten draagt bij aan een huiselijke sfeer en kan herinneringen oproepen, vooral bij ouderen of mensen met dementie.

Betere eetlust & voedingswaarde – Versbereide maaltijden zien er aantrekkelijker uit en smaken beter, wat kan helpen bij ondervoeding of verminderde eetlust.
Meer autonomie voor bewoners – Bewoners kunnen meedenken over het menu, helpen met voorbereiden of simpelweg genieten van de interactie rondom het koken.
Betere aansluiting bij dieetwensen – Er kan makkelijker rekening worden gehouden met individuele voorkeuren, allergieën en diëten.
Verbinding en sociale interactie – Koken en eten worden een gezamenlijk moment, wat bijdraagt aan een gevoel van gemeenschap.

 

Kookmaatjes kookt voor groepen in kleinschalige zorg, voor korte of langere periode.

Wij ontzorgen de zorgmedewerkers omdat wij de volledige bereiding van de warme maaltijd op ons nemen. Zo zijn wij een vertrouwd gezicht in de keuken en ook nog eens een luisterend oor voor bewoners of cliënten.

Ondersteuning

Kookmaatjes biedt de helpende hand

Menuplan en voedingsbeleid: Het opstellen van gevarieerde en gezonde menu’s.

Inkoop en voorraadbeheer: Efficiënt beheer van inkoop en voorraden om kosten te minimaliseren en verspilling te voorkomen.

Optimaliseren kookprocessen  : Het gaat niet alleen om het verbeteren van de smaak, maar ook om het efficiënt en veilig bereiden van gezonde maaltijden. 

Hygiëne en voedselveiligheid: Opzetten HACCP plan conform hygiënecode zorginstellingen, woonvormen en Defensie

Cliënt- en bewonersbetrokkenheid: Het betrekken van cliënten en bewoners bij de (voor)bereiding van ontbijt, lunch of warme maaltijd.  Dit zorgt voor verhoging van de kwaliteit van leven en energie-inname.

Duurzaamheid en voedselverspilling: Het maken van milieuvriendelijke keuzes bij de inkoop van ingrediënten en het bevorderen van het verminderen van voedselverspilling, wat bijdraagt aan een duurzamere werkwijze.

Training van medewerkers: Inspiratie training voor gastvrouwen en zorgpersoneel in het belang van goede voeding, voedselveiligheid, presentatie en klantgerichte service.

Eiwittransitie : Gebruik van  duurzame eiwitbronnen ( plantaardig of hybride ) 

Eiwitrijke voeding: Het bereiden van eiwitrijke maaltijden of tussentijdse verstrekkingen die belangrijk zijn voor het behoud van spiermassa en herstel van de  cliënten of bewoners.